Jak właściwie pakować żywność

Produkcja żywności składa się z kilku różnych etapów, z których jednym z ważniejszych jest jej pakowanie. Kluczowy jest tu dobór opakowania, który będzie jednocześnie neutralny dla żywności, a z drugiej strony będzie zapewniał jej odpowiednią ochronę. Obecnie do pakowania produktów spożywczych wykorzystuje się różnego typu folie.

Zastosowanie laminatów foliowych

dwuwarstwowe laminaty folioweProdukcja żywności składa się z wielu różnych etapów, z których każdy jest tak samo ważny dla jej jakości. Jednym z ważniejszych jest samo pakowanie danego produktu spożywczego, do którego obecnie przykłada się dużą uwagę. To w co i w jaki sposób zostanie zapakowana dana żywność będzie bowiem miało znaczący wpływ na jej termin przydatności do spożycia. Z tego właśnie względu obecnie do pakowania produktów spożywczych najczęściej używa się opakowań foliowych, takich jak dwuwarstwowe laminaty foliowe. Dzięki swojej dwuwarstwowej strukturze, ten typ opakowania zapewnia bowiem dodatkowe przedłużenie terminu przydatności do spożycia i to bez użycia substancji konserwujących. Z tego też względu tego typu opakowania są szczególnie często używane do pakowania produktów mięsnych, takich jak na przykład wędliny. Dwuwarstwowa konstrukcja tego laminatu sprawi, że taki typ opakowania doskonale będzie chronił żywność zarówno przed uszkodzeniami typu mechanicznego, ale i również przed rozwojem bakterii. To właśnie bakterie bowiem odpowiadają za za rozwój pleśni i psucie się żywności. Dwuwarstwowa konstrukcja tego laminatu nie odpowiada jednak jedynie za zwiększenie funkcji ochronnej tego laminatu. Warto bowiem pamiętać, że na opakowaniach produktów spożywczych często muszą znajdować się różne napisy czy grafiki a jedynie wielowarstwowe opakowania pozwalają zadrukowywać je w sposób bezpieczny dla żywności tak, aby druk nie miał bezpośredniego kontaktu z produktem. Laminaty dwuwarstwowe są wykonane z najtrwalszych tworzyw sztucznych, takich hak PE, PET, czy tez BOPA. Są one przystosowane do używania na specjalnych maszynach pakujących.

Jednym z ważniejszych etapów produkcji żywności jest jej opakowanie. To, w co zapakujemy żywność będzie miało bowiem znaczący wpływ na jej przydatność do spożycia i pozwoli na ograniczenie użycia konserwantów. Obecnie najczęściej używa się opakowań foliowych, które są bardziej trwałe dzięki wielowarstwowej strukturze.